Artroskopi nedir?
Hangi eklemlere artroskopi yapılır?
Diz, omuz, kalça, ayak bileği en sık artroskopik tedavi yapılan eklemlerdir. Dirsek, el bileği, ayak başparmak eklemi de tedavide artroskopiden yararlanılan eklemlerdir. Eklem dışında olup yine de artroskopik teknoloji ve cihazları kullanarak tedavi yaptığımız anatomik bölgelerdeki işlemlere ise “artroskopik” yerine “endoskopik” girişimler denir.
Hangi hastalıklar artroskopi ile tedavi edilir?
Eklemler karşılıklı kemikleri örten kıkırdak yüzeylerden oluşmakla birlikte her eklemin kendine özel eklem içi ve dışı bağları, menisküs ve labrum gibi özel anatomik dokuları vardır. Eklem içinde yer alan hemen her anatomik dokunun tedavisi artroskopik yapılır.
Diz eklemi: menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları, ön ve arka çapraz bağ yaralanmaları, sinovya (eklem zarı) hastalıkları
Kalça eklemi: kalça sıkışma hastalığını oluşturan “cam” ve “pincer” yapıları, labrum yırtıkları, ligamentum teres yaralanmaları, sinovyal (eklem zarı) hastalıklar, kalça eklemi çevresinde (ön veya arkasında) sıkışma yaratan leğen kemiği ve uyluk kemiğine ait yapısal bozukluklar
Omuz eklemi: omuz sıkışma sendromu, Rotator kılıf tedonlarının yırtıkları, Biseps tendonunun dejenerasyon ve yırtıkları, omuz eklemi tekrarlayan çıkıkları, donmuş omuz eklemi, Akromioklaviküler eklem sorunları, supraskapuler sinir sıkışması sendromu.
Ayak bileği eklemi
Ayak bileği arka tarafında: posterior sıkışma sendromu, ayak bileği kıkırdak sorunları, sinovya (eklem zarı) hastalıkları, subtalar eklemin (ayak bileği ile topuk kemiği arasındaki yarı oynar eklem) kıkırdak tedavileri ve artrodezi (eklem dondurma)