Podolog; meslek yüksekokullarının podoloji programından mezun; bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir.

Podologların uygulama alanları nelerdir?

• Medikal Ayak Bakımı

• Nasır / Kallus / Korn Bakımı

• Diyabetik Ayak Bakımı

• Tırnak Mantarı / Onikomikoz Bakımı

• Batık Tırnak Tedavisi

Medikal Ayak Bakımı Hizmeti Nedir?

Medikal ayak bakımında kuru podoloji cihazları ile sterilizasyonu yapılmış tırnak kesme pensleri ve koruyucu önleyici şekilde tasarlanmış aparatlar kullanılır. Deri ve tırnaktaki ölü kısımların mekanik temizliği yapılır, canlı dokuda çalışılmadığından hastanın bu işlem sırasında ağrısı ya da acısı olmaz. Medikal ayak bakımında yalnızca tırnak ve deri bakımı değil aynı zamanda hastanın tüm ayağı değerlendirilir. Bu değerlendirmede; cildin durumu, damarlarının görünümü, sinir kayıplarının olup olmaması, doğru ayakkabı ve çoraplar için ölçümler ve yönlendirmeler yapılır. Medikal ayak bakımı pedikür işleminden farklıdır, bu işlemde ayaklar suya sokulmaz ve ıslatılmaz yalnızca dezenfekte edilir. Çünkü ıslak ciltte ölü doku ve sağlıklı dokunun ayrımı yapılamaz, bu ayrım yapılamazsa sağlıklı deri de kendini korumak amaçlı kalınlaşır ve sertleşir. Bu durum pedikür sıklığını arttırırken, medikal ayak bakımında yalnızca ölü doku üzerinde çalışıldığından ayda 1 bakım yaptırmak yeterlidir.

Nasır / Kallus / Korn Bakımı Nedir?

En çok ellerde ve ayaklarda karşılaştığımız nasırlar, vücudun ilgili bölgelerinde gerek yanlış ayakkabı gerek ağır çalışma şartları gerekse de eklemlerde gelişen deformiteler neticesinde ortaya çıkmaktadırlar.

Cildimizin uzun süre basınç, sürtünme vb mekanik baskılara maruz kalması sonucunda deride kalınlaşma/nasır gelişir. Bu vücudun kendini koruma amaçlı geliştirdiği bir mekanizmadır.

Kısaca derideki kalınlaşma diyebileceğimiz hiperkeratoz oluşumu karşımıza kallus ve korn dediğimiz iki şekilde ortaya çıkabilmektedir, genelde sarı renkli olmaktadırlar.

Nedenleri:

Plantar basınç artışına neden olan deformiteler

Ter ve yağ bezlerinin çalışmasını etkileyen, ciltte kuruluğa neden olan sistemik hastalıklar (Diabetes mellitus, vasküler yetmezlikler vb.)

Yanlış ayakkabı kullanımı

DİYABETİK AYAK BAKIMI

Diyabetli kişiler için ayak bakımı dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alır. Çünkü vücut ağırlığını taşıyan ve büyük baskı altında kalan ayaklar, yaralanmalara en açık organdır.

Ayak sorunlarının çoğu, uygun olmayan ya da yetersiz ayak bakımı ve ayakkabı sorunları ile ortaya çıkar. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, kesik, ayakkabı vurması, yanık, parmak aralarında ve tırnaklardaki mantarlar en sık rastlanan ayak yarası sebepleri arasında yer alır.

Tedavisiz ve kontrolsüz diyabette bacak ve ayaklardaki sinirlerin işlevleri bozularak, ağrı, sıcaklık ve dokunma hissinde azalma oluşabilir. Bunun sonucunda yaralanmalar fark edilmez; yara fark edildiğinde enfekte olabilir ve tedavisi çok zorlaşmış olur.

Diyabetli kişilerin ayak bakımı için yapması gerekenler;

Ayaklar her gün ılık suyla yıkanmalı; yumuşak bir havlu ile parmak araları dahil özenle kurutulmalı,

Ayaklar, diyabetik ayak kremleri ile nemlendirilmeli,

Çıplak ayakla evde ve dışarıda kesinlikle dolaşılmamalı, kullanılan ayakkabı ve terlikler çok bol ya da çok dar olmamalı,

Ayaklar, bir ayna yardımıyla olası kesik, yara, mantar ve kabarcıklar oluşma ihtimaline karşı kontrol edilmeli,

Nasırlar ve ölü dokular kesilmemeli, asit içeren nasır bantları kesinlikle kullanılmamalı; nasır bakımı uzman kişilerce yapılmalı,

Ayaklar, üşüdüğünde herhangi bir ısıtıcıya ya da sıcak cisme yaslayıp ısıtılmamalı; bunun yerine yün çorap giyilmeli,

Ayak tırnakları, düz, köşeleri yuvarlak şekilde kesilmeli,

Ayakkabıların içi giyilmeden önce dikkatlice kontrol edilmeli,

Ayakkabı çorapsız olarak giyilmemeli,

Çoraplar, pamuklu ya da yünlü olmalı; sıkı olmayan yumuşak dokulu olanlar tercih edilmeli,

Ayakkabılar, rahat, yumuşak, deri tabanları kalın ve dikişsiz olmalı,

Bayanların yazlık ayakkabıları önlerden kapalı olmalı, parmak arası sandaletler kullanılmamalı,

Görme engeli olan diyabetlilerin yakınları da ayak bakımı konusunda bilinçlendirilmeli,

Diyabetli kişilerin ayak bakımı için yapması gerekenler;

Tırnaklar yuvarlak değil düz şekilde kesilmeli,

Tırnak keserken derinin kesilmemesine dikkat edilmeli,

Kalın tırnaklar suda yumuşatıldıktan sonra özel bir makasla kesilmeli,

Gözü görmeyen hasta kesinlikle kendi tırnağını kesmemeli.

Tırnak Mantarı / Onikomikoz Bakımı

Tırnak mantarı en sık rastlanan tırnak hastalıklarından biridir. Tırnağın mantar enfeksiyonudur. Hastalanan tırnak parlaklığını kaybeder . Tebeşir kıvamında , güve yemiş görünümdedir . Rengi çoğu kez sarı veya sarı – yeşil olur. Tırnaktaki renk değişimleri ve şekil bozuklukları nedeniyle, hastaları estetik açıdan rahatsız eder ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Farklı mantar türlerinin tırnağa yerleşmesiyle oluşabilen bu rahatsızlık tırnağın geç uzamasına sebep olur. Tedavi edilmezse mantar tırnak köküne doğru ilerleyip tırnağın tamamına yerleşebilir, tırnak kalınlaşır ve şekli bozulur. Tırnak mantarı tedavisi için; kalınlaşan tırnakların freze cihazı ile normal kalınlığına getirilerek tedaviyi kolaylaştırıcı mekanik temizliği podolog tarafından yapılır.

Tırnak Mantarı Neden Olur ?

Hijyenik olmayan ortamda, sterilizasyonu sağlanmamış aletlerle yapılan manikür ve pedikür,

Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam

Tırnak zedelenme, baskı ve travmaları,

Parmakları sıkıştıran dar, ayakkabı giyilmesi,

Soyunma odaları, yüzme havuzu ve duş gibi ortak kullanım alanları,

Aynı ayakkabıların havalandırılmadan üst üste giyilmesi

Tırnak mantarı tedavisi için ayak sağlığı bölümlerinde kalınlaşan mantarlı tabaka temizlenir ve sağlıklı tırnak dokusu ortaya çıkar. Hem sağlıklı tırnağın korunması hem de estetik ve sağlıklı bir görüntü için tırnak yüzeyi özel bir jel ile kaplanır. Periyodik bakım ile tırnağın uzaması ve mantarın tedavisi sağlanır.

BATIK TIRNAK TEDAVİSİ

Çeşitli sebeplerden dolayı tırnak ve/veya tırnak yatağında oluşan bozulma, tırnağın uzamamasına ete gömülmesine neden olabilir, bu duruma tırnak batması denir.

Tırnak Batması Nasıl Oluşur?

En fazla bilinen neden yanlış tırnak kesmedir. Pek çok kişi ayak tırnaklarını keserken tırnakları dipten ve oval bir şekilde keser, bundan sonrada tırnakların ön kenarları deri altına doğru büyüyerek tırnak batmasına neden olur

Kesilen tırnakların keskinleşen uçlarını törpülememek;

Sivri burunlu ve dar, önü kapalı yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak

Yanlış pedikür yapılması,

Ayağı çarpma, tırnak üzerine darbe alınması,

Genetik olarak gelen dönük tırnak yapısı

Hamilelik vb aşırı kilo artışları,

Yoğun spor yapmak,

Fazla kilo

Belirtiler

Tırnak kenarında kızarıklık, hassasiyet, şişkinlik, yürürken zorlanma

İlerleyen vakalarda; tırnak kenarında iltihaplanma ve aşırı ağrı duyma

Tedavi

Batığın çıkarılması kalıcı bir çözüm değildir, kalıcı bir çözüm üretmek için podologlar tarafından tırnağın muayenesi yapılır ve probleme yönelik kişinin tırnak kalınlığına ve günlük aktivitelerine göre uygun sistem uygulanır. Podolog tarafından uygulanan tel sistemleri ya da tırnak üzerine yapıştırılan malzemelerle tırnak yatağının düzeltilmesi ve tırnağın tekrardan batmaması sağlanır. Batık Tırnak için kullanılan altı farklı sistem uygulanmaktadır.

1. Bs Spange ( tırnak bantı)

2. Combiped

3. 3 To Tel Uygulaması

4. Omega Tel Uygulaması

5. Podofix

6. Gold Spange

Tekniklerinin hepsi kişinin tırnağındaki kalınlık ,incelik ,enfeksiyon,yara durumu, tırnak batığı derecesi, kişinin günlük yaşam koşulları v.s gibi bir çok durum değerlendirilip uygulanmaktadır. Tırnak batması tel uygulaması; Tırnak batmasına tel sistemi ile kesin çözüm. Tırnak batması tedavisi sonrası ayakkabınızı giyip sosyal hayatınıza devam ediyorsunuz.