Diz ve Kalça Protezi Ameliyatları
Genellikle orta ve yüksek yaşlarda olan hastaların karşılaştığı eklem ve kıkırdak rahatsızlıklarına protez tedavisi ile çözüm bulmak mümkündür. Kıkırdakların belirli sebeplerden dolayı aşınmasıyla birlikte kireçlenme rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Yaşın ilerlemesi, fiziksel aktivitelere önem verilmemesi ve bazı genetik sebeplerden dolayı bu tür rahatsızlıklar oluşabilir. Bu rahatsızlıkların ortaya çıkması durumunda diz ve kalça protezi ameliyatları yapılabilir. Fizik tedavi ve ilaç uygulamalarından istenilen sonuç alınmazsa modern tıbbın geliştirdiği ameliyatlar fark yaratmaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatı
Hastaların fiziksel hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olan eklem rahatsızlıklarında ameliyat yöntemi tercih edilebiliyor. Hem genç hem de ileri yaştaki hastalara uygulanabilen kalça protezi ameliyatı ile birlikte hastanın eski yaşam standartlarına yeniden kavuşması sağlanabiliyor. Hastaların kalça ve bacak bölümündeki rahatsızlıkların çözülmesi için gelişmiş materyaller ve ileri düzey tıp teknikleri tercih ediliyor. Böylece hastaların tek bir ameliyatla eski konforlu günlerine geri dönmesi mümkün oluyor.
Kalça eklemlerindeki rahatsızlıkların giderilmemesi durumunda daha büyük problemlerle karşı karşıya kalma ihtimali ortaya çıkar. Bu yüzden hastaların yaşamını kısıtlayan ve rahatsız olmalarına sebep olan bu tür hastalıkların ertelenmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalça artroplastisi ile birlikte hasta olan eklemler yerine, sağlam malzemelerle hazırlanan yapay eklemler yerleştirilmektedir. Böylece hastaların rahatsızlıkları büyük ölçüde giderilmektedir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası
Önemli bir cerrahi operasyon olan kalça protezi, uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Alanında uzman olan cerrahların gerçekleştirdiği uygulamalar ile birlikte yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ameliyat sonrasındaki yapılması gerekenler de önemlidir. Kalça protezi ameliyatı sonrası fiziksel hareketlere ve beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doktor tarafından verilen ilaçların ihmal edilmemesi gereklidir. Uygulama sonrasındaki önemli hususlardan bazıları şunlardır:
- Düzenli olarak fiziksel aktivite ve yürüyüş yapmak,
- Fiziksel zorlayıcı hareketleri yapmamak,
- Verilen ilaçları düzenli kullanmak,
- Oturma ve yatış pozisyonuna dikkat etmek,
Belirtildiği gibi, kalça ve diz protezi ameliyatı uygulamalarından sonra dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi halinde, daha sağlıklı ve hızlı bir tedavi süreci geçirmek mümkündür.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu
Cerrahi operasyonlardan sonra, fiziksel ve psikolojik alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastaların iyileşme süreci için önemli olan birçok detay vardır. Kalça protezi ameliyatı sonrasında da bazı hususlara dikkat edilmesi faydalı olacaktır. Özellikle yatış pozisyonunun doğru ayarlanması, çeşitli fiziksel problemlerin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Bu ameliyat sonrası hastaların yatış pozisyonunda bacakların arasına yastık koyması önerilmektedir. Aynı zamanda yan tarafa dönüp uyumak riskli bulunduğundan, sırt üstü uyumak tavsiye edilir.
Oturma pozisyonuna dikkat etmek ve bacak bacak üstüne atmamak da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Diz ve kalça protezi gibi cerrahi operasyonlar sonrasında zorlayıcı fiziksel hareketler yapmamak, iyileşme sürecini hızlandıran faktörler arasında yer alır.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme
Fiziksel hareketlilik için oldukça önemli olan kalça ve diz eklemleri zamanla kireçlendiği için ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Kalça bölümündeki eklemlerin kireçlenmesi ve kıkırdakların zarar görmesiyle birlikte oluşan problemler, farklı tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Bu hastalıkların tedavisinde kalça protezi uygulamalarının tercih edilmesi durumunda bazı detaylara önem verilmesi gerekir. Özellikle; kalça protezi ameliyatı sonrası yürüme aktivitelerinin, doktorların belirlediği şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.
Hastaların kalça protezi cerrahi operasyonundan sonraki 1 hafta boyunca hastanede yatması gerekebilir. Kalçayı zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve sakin bir hayat sürmek çok önemlidir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında 1,5 – 2 aylık süreçte yürürken destek almak gerekebilir. Bunun için yürüteç veya değnek gibi araçlardan faydalanılabilir. Diz ve kalça protezi ameliyatı sonrasında dikkatli bir şekilde hareket etmek iyileşme sürecini hızlandıracaktır.